Kombucha - korzyści płynące z picia

Potencjalne korzyści zdrowotne wynikające z picia Kombuchy

Kombucha to sfermentowana herbata, która pochodzi z Chin i jest spożywana od tysięcy lat. Jeśli jesteś częstym klientem w swojej ulubionej kawiarni, restauracji, a nawet w lokalnym barze możliwe że widziałeś ją w menu! Czym więc jest ten modny napój i czy jest wart całego szumu?

Kombucha to, najprościej mówiąc, kombinacja sfermentowanej herbaty, cukru, bakterii i drożdży. Aby zrobić kombuchę, fermentujesz słodzoną zieloną lub czarną herbatę z symbiotyczną kolonią bakterii i drożdży, zwaną inaczej SCOBY. Podczas fermentacji herbaty drożdże rozkładają cukier, tworząc w ten sposób bakterie probiotyczne. Daje to napój gazowany, który jest lekko słodki, lekko kwaśny i niesamowicie modny. W ostatnich latach ludzie zaczęli używać kombuchy jako zdrowej alternatywy dla innych słodkich napojów dostępnych na rynku. Wynika to w dużej mierze z wielu potencjalnych korzyści zdrowotnych związanych z piciem kombuchy.

TOP 5 POTENCJALNYCH KORZYŚCI ZDROWOTNYCH KOMBUCHY

Kombucha jest bogata w probiotyki, o których wiadomo, że poprawiają zdrowie jelit.

Wiadomo, że wszystkie sfermentowane pokarmy są dobrym źródłem probiotyków, połączeniem „dobrych” żywych bakterii i drożdży, które naturalnie występują w organizmie. Probiotyki dostarczają jelitom zdrowych bakterii, które mogą poprawić trawienie, zmniejszyć stan zapalny, poprawić funkcjonowanie metaboliczne i wiele więcej. Zdrowie jelit jest powiązane z ogólnym samopoczuciem, więc dodanie kombuchy do diety może być korzystne.

Picie kombuchy może pomóc w nawodnieniu i regeneracji po treningu.

Kiedy pocisz się podczas treningu, tracisz elektrolity, co zwiększa ryzyko odwodnienia. Ponieważ kombucha zawiera naturalnie występujące minerały i elektrolity, jest świetnym napojem potreningowym, który może pomóc Twojemu organizmowi w regeneracji. Dodatkowo, ponieważ kombucha jest formą herbaty, a herbata składa się w 98% z wody, picie kombuchy może pomóc w osiągnięciu codziennych celów związanych z nawodnieniem.

Wiadomo, że Kombucha ma wysokie stężenie przeciwutleniaczy.

Ponieważ kombucha jest wytwarzana z herbaty, która jest naturalnie bogata w przeciwutleniacze, spożywanie kombuchy może przynieść podobne korzyści zdrowotne. Badania pokazują, że przeciwutleniacze mogą pomóc organizmowi w walce z wolnymi rodnikami, co zostało powiązane z poprawą funkcji organizmu i zmniejszeniem stanu zapalnego związanego z chorobami, depresją i matową cerą.

Picie kombuchy może dać Ci naturalny zastrzyk energii.

Ponieważ kombucha jest parzona z prawdziwymi herbatami z rośliny Camellia Sinensis (Chi, każda kombucha zawiera trochę kofeiny, chociaż zawartość kofeiny w kombuchy jest znacznie mniejsza niż w filiżance herbaty. To powiedziawszy, wiadomo, że kofeina z herbaty zapewnia czystą i skoncentrowaną energię bez awarii, drżenia lub negatywnych skutków ubocznych związanych z piciem zbyt dużej ilości kawy. Dodatkowo kombucha jest dobrym źródłem żelaza i witamin z grupy B, które zostały powiązane z pomaganiem w zwiększaniu energii i zwalczaniu zmęczenia.

Kombucha to całkowicie naturalna i smaczna alternatywa dla dostępnych na rynku napojów gazowanych.

Zamiana napojów gazowanych na kombuchę może pomóc zmniejszyć ogólne spożycie kalorii. Ponieważ kombucha składa się z całych, naturalnych składników, jest znacznie zdrowszą alternatywą dla napojów gazowanych i energetyzujących z syntetycznymi słodzikami. Stwórz zdrowsze nawyki, wybierając kombucha następnym razem, gdy będziesz mieć ochotę na napoje gazowane i poczuj różnicę!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
Przewiń do góry